17 d’abril del 2015


DESCOBREIX ELS ORÍGENS D’UBÚ...

Si ens endinsem en l’obra Ubú rei, (estrenada al 1895),podrem descobrir que Alfred Jarry en va ser el creador, amb només 16 anys. L’argument de l’obra s’inspira amb la tragèdia clàssica Macbeth, de William Shakespeare. És sorprenent amb qui s’inspirà l’autor per crear els nostres protagonistes: la mare Ubú és un paral·lelisme de Lady Macbeth i el nostre estimat pare Ubú (un personatge burlesc, grotesc i ruc) està inspirat en un dels professors de Jarry. 

Ubú rei entra en el moviment del surrealisme i el teatre a l’absurd, degut que Jarry es revel·là contra la idea de la representació com a doble de la realitat, de manera que el públic de l’època respongué amb incredulitat i rebuig, ja que ell tenia molt clar que l’obra anava dirigida a les minories.

Tot i així, no us preocupeu, Ubú encara viu! Segueix visquent en cada representació, en cada assaig. Precisament cada dissabte el veiem, veiem al nostre rei atabalat i presionat donant voltes i més voltes per l’aula 4 del galliner, i és aquí, on els Joves plus el fem pencar de valent, pobre pare Ubú!  

Però això no és tot! Vam veure quelcom estrany , ho recordo perfectament com si fos avui... era un dissabte, 11 d’abril per ser precisos, i ens preguntàrem... “però que veuen els nostres ulls? És un balcó?, és un cavall?, és l’entrada d’una cova, o potser el tro d’un rei?...” NO! Era l’inimitable, l’inconfusible, l’incomparable vaixell del noble Pare Ubú, que navegava coratjosament sobre les aigües del Nord, pobre el nostre estimat rei, no el deixem respirar ni un moment, li convindria descansar una estoneta, sa majestat podria marejar-se si topa amb la mala mar.